FAQ
Wie komt in aanmerking voor hulp via dit platform?
Dit platform is bedoeld voor alle helpende handen in de zorg- en welzijnssector, ongeacht hun statuut (loontrekkende, zelfstandige, student, mantelzorger, vrijwilliger) of functie: schoonmaak- en keukenmedewerkers, logistiek en administratief medewerkers, zorgkundigen, opvoeders, begeleiders, verpleegkundigen, middenkader, artsen, … en los van de zorgsetting waarin ze werken: in ziekenhuizen, woonzorgcentra, eerste lijn, welzijn, jeugdhulp en gezinsondersteuning, in de ondersteuning van personen met een handicap, kinderopvang of thuiszorg.
Twijfel je of je in een van deze categorieën behoort? Vul dan toch maar het deelnameformulier in. Je wordt automatisch verwezen naar de dienst voor Preventie en Bescherming die voor jou van toepassing is.
Hoe verloopt de eerste stap?
Op basis van je aanmelding word je gekoppeld aan de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk. Zij zorgen voor een eerste verkennend gesprek met een preventie-adviseur psychosociale aspecten of arbeidsgeneesheer, en vandaar wordt verder gekeken wat je behoeften zijn.
Wat met zelfstandigen?
Ben je als zelfstandige verbonden aan een ziekenhuis, dan word je gekoppeld aan de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk van dat ziekenhuis.
Wat als ik geen zorgverlener of welzijnswerker ben?
Dan word je alsnog doorverwezen naar de reguliere dienst voor Preventie en Bescherming die voor jou van toepassing is.
Wat is getrapte zorg?
Getrapte zorg staat voor zorg op het juiste niveau en door de juiste professional. Het systeem werkt met een stappenplan waar steeds intensievere vormen van zorg samen gebracht worden. Het is niet de bedoeling om alle stappen af te lopen maar juist om met zo weinig mogelijk stappen resultaat te boeken. Er wordt dus gestart met de eenvoudigste interventie die past bij de ervaren klachten.
Wat zijn de stappen binnen getrapte zorg?
Stap 0 – Opvolging binnen de organisatie
Binnen je organisatie is je leidinggevende je eerste aanspreekpunt. Samen kunnen jullie eerste signalen bespreken en opvolgen. Een groot deel van de klachten herstelt spontaan. Evalueer dus op regelmatige basis.
Stap 1 – Psycho-educatie en zelfhulp
Binnen zorgenvoormorgen kan je leidinggevende terecht voor ondersteuning in je begeleiding. Op die manier kan je leidinggevende je goed begeleiden in het versterken van je veerkracht. Ook via checkjezelf.be krijg je toegang tot heel wat relevante informatie.
Stap 2 – (Verwijzing voor) hulp bij (werkgerelateerde) psychosociale problemen
Wanneer je er samen niet uitkomt of wanneer je direct ondersteuning wenst van een (neutrale) professional, ben je welkom. Via de knop ‘ik zoek hulp’, kom je terecht in de digitale wachtkamer waar je zal gecontacteerd worden door je preventie-adviseur psychosociale aspecten (PAPA) of de arbeidsgeneesheer.
Stap 3 – (verwijzing voor) kortdurende psychosociale begeleiding
Wanneer blijkt dat je hulpvraag beter begeleid kan worden door een eerstelijnspsycholoog, zal je preventie-adviseur psychosociale aspecten (PAPA) of de arbeidsgeneesheer dit met jou bespreken. Ga je akkoord, dan zal hij of zij het nodige doen. Je komt opnieuw terecht in de digitale wachtkamer en wordt gecontacteerd door de eerstelijnspsycholoog uit je buurt.
Stap 4 – (Verwijzing voor) intensieve psychotherapie
Is er nood aan psychosociale ondersteuning, dan word je doorverwezen naar het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg. Wanneer je hiervoor in aanmerking komt, zal je eerstelijnspsycholoog dit met jou bespreken. Met jouw akkoord zal hij of zij dit verder regelen. Je komt opnieuw terecht in de digitale wachtkamer en wordt gecontacteerd door het centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg uit je buurt.
Wat gebeurt er als ik mijn gegevens achterlaat bij “Ik meld me aan voor hulp”?
Flanders’ wellweb werd met de grootst mogelijke zorg opgezet. Met diezelfde zorgvuldigheid gaan we om met je gegevens. Ze worden dus goed beschermd volgens de geldende standaarden. Je kan hierover meer lezen in ons privacybeleid. Neem gerust contact op met ons team bij vragen.